• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Поисковые отряды » ПО "ОБЕЛИСК" г.Северодонецк » Поисковый отряд "Обелиск" (ЗАГИБЛИХ УСІХ ПОІМЕННО НАЗВАТИ)
Поисковый отряд "Обелиск"
МилчеловекДата: Среда, 11.01.2012, 17:20 | Сообщение # 1
логин
Рядовой
Группа: Администратор
Сообщений: 545
Награды: 4
Репутация: 3
Статус: Offline
Наприкінці жовтня ми вітатимемо ветеранів Великої Вітчизняної війни. Будемо вітати живих і згадувати загиблих. В цей день, коли сядемо за святковий стіл, згадаємо, що в цей час далеко і поруч, у сирому лісі, в полях або на берегах річок ще лежать молоді хлопці, найзвичайнісінькі – ваші діди і батьки, брати, друзі. У народі кажуть: людина помирає двічі – спочатку, коли зупиняється її серце, вдруге – коли про неї забувають.
Загиблі на полях битв знайшли свій випадковий притулок у лісі, при болоті, у воронках, окопах і траншеях. Настав час відкопати їх, своїми І руками підняти й поховати з почестями, по-христианськи, як героїв, що
Віддали життя за Батьківщину. Заради того, щоб менше було безвісті загиблих, неврахованих, щоб рідні й земляки могли вклонитися могилам.
Польовий пошук продовжують їх правнуки, вступають у бій з самою війною, щоб відняти у неї ще одного бійця, щоб він не значився таким, що пропав безвісти, а героїськи загиблим. Ввається, що молодіжна романтика давно канула в Лету разом з казенним патріотизмом. На пошуку загиблих не можна зробити ні кар'єри, ні грошей, але щось штовхає хлопців проводити особистий час в лісовій глухомані, де знайшли своє останнє пристановище солдати.
Особливо важко зрозуміти, звідки все це взялося в них в епоху «снікерсів» і «мерседесів». Що це? Пошук смислу життя? Бажання доторкнутися до історії, відчути свою причетність до неї, вивчаючи її не по підручнику, а вживу - знайшовши останки бійців! Але все ж.
У цьому році експедиції проводилися з весни до осені спільними діями загону «Обеліск» і військово-патріотичного клубу «Каскад». Схиляючись перед подвигом радянських воїнів, які врятували народи Європи від гітлерівського рабства, відстояли честь і свободу нашої Вітчизни, хлопці проводили пошукову роботу в місцях колишніх боїв і фронтових дій. Вони ставили перед собою мету - знайти невідомі військові поховання, останки воїнів, які волею долі залишилися незахороненими в окопах, бліндажах.
Ентузіазм і благородне старання юних патріотів дозволили повернути з небуття останки десятьох воїнів, а народній пам'яті - імена загиблих. Ось вони: лейтенанти Бабич Павло Никифорович (1913 - 17.07.43), Прибитко Петро Федорович (1905 - 16.06.43), рядові Білоіваненко Микола Андрійович (1919 - 20.07.43), Дудников Микола Тимофійович (1924 -17.07.43), Задирака Гнат Трохимович (1902 - 17.07.43), Мироненко Іван Андрійович (1925 - 17.07.43), Скворцов Олександр Миколайович (1923 -29.07.43), молодший лейтенант Дем'яненко Андрій Федорович (1913 - 29.03.43), гвардії рядовий Козюберда Василь Михайлович (- 02.03.43), сержант Цященко Іван Власович (1924 – 17.07.43).
Протягом ряду років фінансова підтримка польових експедицій депутатською групою, мерією міста дозволила відшукати на місцях колишніх боїв останки майже ста чоловік. Практична допомога ветеранів Великої Вітчизняної війни і воїнів-інтернаціоналістів дозволяє проводити експедиції організовано і планомірно, залучаючи до дослідницької діяльності нових учасників і зацікавлених осіб. Велике практичне сприяння у встановленні нових імен загиблих воїнів надає четверте відділення міського військового комісаріату. Протягом двох років, працюючи за розробленою програмою, військовий комісаріат одержав відомості більш ніж на 25 тисяч чоловік, які загинули по Луганській області. Серед них є загиблі на території, що знаходиться у підпорядкуванні мерії міста.
За 13 років дослідницької роботи відновлено 1150 нових імен, що вважалися раніше невідомими. І така робота триває. На цивільному кладовищі селища Воронове 22 жовтня 1999 року відбудеться урочисте поховання останків 10 воїнів, що знайдені пошуковцями.
Треба знати і пам'ятати про тих, хто ціною свого життя завоював перемогу, знати ціну визволення України.
С. ЯЦИНА, керівник пошукового загону «Обеліск».
(«СВ» №86 від 20 жовтня 1999 р.).


Безмолвный крик тревожит наши души,
А вместе с ним минувшая война –
Не дайте память до конца разрушить,
Жизнь не вернуть, верните имена!
 
Форум » Поисковые отряды » ПО "ОБЕЛИСК" г.Северодонецк » Поисковый отряд "Обелиск" (ЗАГИБЛИХ УСІХ ПОІМЕННО НАЗВАТИ)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
 
 
Рейтинг@Mail.ru Занесено в каталог Deport.ru Луганский рейтинг 


 <!-- Рейтинг сайтов Goon -->
<a href= Яндекс.Метрика